Kuchnia to miejsce, w którym każdy spędza dużo czasu. Ważne, aby została zaprojektowana w ten sposób, aby umożliwić funkcjonalne korzystanie z niej każdego dnia. Jak urządzić kuchnię, by dobrze służyła Ci na co dzień? Sprawdź nasze podpowiedzi!
Postaw na funkcjonalny blat, który ułatwi gotowanie
Każdy, kto na co dzień przyrządza posiłki w kuchni, potwierdzi, że najważniejszym elementem wyposażenia tego pomieszczenia są przestronne blaty robocze. Najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest wyspa, czyli obszerna, wolnostojąca szafka, umieszczona na środku pomieszczenia, umożliwiający zgromadzenie składników i przygotowanie posiłku w jednym miejscu. Taka wyspa, przygotowana z odpowiedniego materiału np. granitu, jest szczególnie odporna na warunki zewnętrzne, takie jak uszkodzenia mechaniczne, wysoka temperatura czy wilgoć, co sprawia, że mimo ciągłego użytkowania pozostaje przez długi czas w niezmienionej formie. Prosta konstrukcja blatu, w której nie ma żadnych dodatkowych zakamarków, sprzyja utrzymaniu kuchni w czystości.
Zainwestuj w funkcjonalny zlew
Zlew to oczywisty element wyposażenia kuchni. W związku z tym, że służy on nie tylko do mycia naczyń, ale także płukania owoców i warzyw czy odcedzania potraw, musi być funkcjonalny. Jaki wybór będzie najlepszy dla każdej kuchni?
Wśród szerokiego asortymentu możemy znaleźć zlewy podwieszane, czyli takie, które montowane są bezpośrednio w blat roboczy i pozostają z nim w jednej linii. Dzięki temu wokół zlewu nie gromadzą się zabrudzenia, a całość łatwo utrzymać w czystości.
Decydując się na zlew podwieszany, warto wybrać wariant dwukomorowy z dodatkowymi akcesoriami, takimi jak młynek do rozdrabniania resztek jedzenia, czy dozownik na płyn do naczyń, które gwarantuje ułatwienie pracy.
Niezbędne sprzęty miej w zasięgu ręki
Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez lodówki, zmywarki czy piekarnika. Rozmieszczenie tych sprzętów będzie równie istotne, jak sama ich obecność, dlatego na etapie wyboru projektu domu i planowania aranżacji kuchni warto zadbać o to, aby znalazły się one w odpowiednim miejscu.
Warto przy tym pamiętać o kilku istotnych zasadach, które opisuje koncepcja trójkąta roboczego. Trójkąt roboczy to potoczna nazwa na ergonomiczne przystosowanie wnętrza do codziennego użytkowania. Według tej zasady główne sprzęty AGD, czyli lodówka, płyta grzewcza i zlewozmywak powinny być umieszczone na wierzchołkach trójkąta w odpowiedniej odległości, pomiędzy 120 a 270 centymetrów od siebie.
Ułatwienie organizacji, czyli podział na strefy
Kolejna zasada aranżacji ergonomicznej kuchni, mówi o konieczności zastosowania odpowiednich stref, które ułatwiają codzienne aktywności w kuchni. Oto one:
- strefa magazynowania, najczęściej znajdująca się przy wejściu do kuchni, tam znajdują się różnego rodzaju makarony, ryże, pasaty itp.;
- strefa przechowywania, to miejsce, w którym gromadzimy przedmioty codziennego użytku;
- strefa zmywania, miejsce ze zlewozmywakiem i opcjonalnie zmywarką;
- strefa przygotowywania, będzie to obszar obejmująca blat roboczy;
- strefa gotowania, czyli powierzchnia obok piekarnika, płyty grzewczej lub też kuchenki mikrofalowej.
Jak więc widać, stosując się do kilku zasad, można łatwo stworzyć funkcjonalną i praktyczną kuchnię. Ergonomiczne zaprojektowana przestrzeń, będzie świetnym towarzyszem podczas codziennego przygotowywania posiłków dla całej rodziny.