Kuchnia to bez wątpienia jedno z najważniejszych miejsc w każdym domu. To w niej pijemy poranną kawę i przygotowujemy wyśmienity obiad. By wydobyć bogactwo smaków z każdej przyrządzanej potrawy, warto zainwestować w dobre sprzęty AGD. Jak wybrać płytę do kuchni? O czym należy pamiętać podczas jej zakupu i jak o nią dbać, by służyła na lata?
Płyty kuchenne bez tajemnic
Dziś możemy spotkać się z bardzo szerokim wyborem płyt do kuchni – obecne trendy w interior designie umożliwiają nawet zakup płyty grzewczej jako osobnego urządzenia. To rozwiązanie niezwykle estetyczne, ale i funkcjonalne: pozwala na oszczędność miejsca, a jednocześnie wygląda niezwykle stylowo!
Zanim jednak zdecydujemy się na taką opcję, musimy dostosować się do posiadanego rodzaju instalacji. Jeżeli w domu lub mieszkaniu znajduje się instalacja gazowa, musimy wybrać właśnie taką; z kolei w przypadku instalacji elektrycznej możemy kupić płytę ceramiczną lub indukcyjną.
Wybieramy płytę do kuchni!
Płyta gazowa posiada tradycyjne palniki, które umożliwiają szybką regulację temperatury – zazwyczaj ma ich od 2 do 4, ale można znaleźć także większe modele. Jest o wiele tańsza i łatwiejsza w użytkowaniu, jednak jej posiadanie wiąże się z podłączeniem specjalnej wentylacji. Choć niegdyś płyty gazowe uważano za staroświeckie, dziś ich używanie jest w pełni bezpieczne; co więcej, posiadają także coraz ciekawsze wzornictwo.
W przypadku instalacji elektrycznej możemy pozwolić sobie na większą dowolność – do wyboru mamy płyty ceramiczne i indukcyjne. Pierwsze z nich są nowoczesnymi, niezwykle wygodnymi urządzeniami w kuchni: posiadają płaską, gładką powierzchnię wykonaną z ceramiki, która szybko się nagrzewa i bardzo dobrze przewodzi ciepło.
Wysokość temperatury można z łatwością regulować za pomocą ekranu dotykowego lub przycisków. W obrębie „palników” zakreślone są pola grzewcze, zaś przestrzeń poza nimi pozostaje chłodna; nie ma więc ryzyka oparzenia się – ze względu na bezpieczeństwo użytkowania należą więc do najpopularniejszych i najchętniej wybieranych w naszym kraju.
Płyta indukcyjna do kuchni – jaką wybrać?
Płyta indukcyjna to nowoczesna, energooszczędna i funkcjonalna propozycja. Mechanizm jej działania opiera się na indukcji, czyli zmiennym polu elektromagnetycznym – energia wymieniana jest między „palnikami” a garnkiem czy patelnią. Ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia, a nie na całej powierzchni płyty: oznacza to więc, że płyta nagrzeje się tylko tyle, ile energii przekaże jej garnek.
Jej kolejną zaletą jest szybkie przygotowywanie, a następnie odgrzewanie potraw; jest także wygodniejsza i o wiele bezpieczniejsza w użytkowaniu, niż pozostałe rodzaje płyt. Co więcej, jej posiadanie po prostu się opłaca – korzystanie z niej to niższe koszty zużycia energii elektrycznej i o wiele łatwiejsze czyszczenie!
3 komentarze
BaGa
ja np nie mam duzo miejsca a używam indukcji często poprzez robot kuchenny, Kohersen Mycook do tego mixer, ugniatanie ciasta..a wszytko w jednym pudełku
Norbert
Kuchnia inducyjna ładna niestety nie zdrowa, u nas w domu na szczęście gaz się dało, w ogóle wdzięczny jestem, że udało sie wszytko łatwo i bez turbulencji, pracowaliśmy z terczynskadesign.pl
LMS
Zastanawiam się nad płytą indukcyjną, bo obecnie mam kuchenkę gazową, najzwyczajniejszą, lecz wiem, że to może i jest w miarę tanie rozwiązanie, ale nie najlepsze 🙂 Mam dość czyszczenia kuchenki gazowej, płyta indukcyjna jest dużo przyjemniejsza 🙂